De afgelopen weken ben ik in aanraking gekomen met de boeken van Joe Dispenza. Hij is een Amerikaanse chiropractor en onderzoeker die bekend is van zijn onderzoek en kennis over de link tussen spiritualiteit en wetenschap. Heel interessant dus. Zijn boek “Evolve your brain – The Science of changing your mind” geeft veel wetenschappelijke bewijzen voor de mogelijkheid om alleen met je gedachtes je hersenen en dus je gedrag te veranderen. En daarmee dus eigenlijk je hele leven te kunnen veranderen. Ook de gratis onlinecursus, die te vinden is via https://tcche.org/nl/dr-joe-dispenza-denk-groter-lessen-1/geeft daar nog meer informatie en tips over. Een aanrader om te gaan lezen of te gaan bekijken.

Een paar interessante feiten die ik meteen kon linken aan mijn eigen praktijk, zowel in de kinesiologie als op school:

  • “Neurons that fire together, wire together”. Vrij vertaald: zenuwbanen die samen gestimuleerd worden, gaan verbindingen met elkaar aan. In de praktijk: als ik tegelijkertijd de letter d uitspreek, hoor en schrijf dan worden er crosslinks gemaakt tussen hersengebieden en zenuwen die betrokken zijn bij zowel het horen, schrijven als uitspreken van deze letter. Hoe meer zenuwen en spieren betrokken zijn, hoe meer verbindingen, hoe beter het geleerd wordt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een letter schrijven, maar eigenlijk voor alles wat je leert. Daarom is het dus goed om bijvoorbeeld van wat je hoort aantekeningen tijdens het leren. Of het geleerde te linken aan een beweging. Je activeert meer zenuwenbanen en het blijft dus beter hangen.

  • Uit onderzoek blijkt dat wanneer je regelmatig denkt aan een bepaalde oefening doen, zoals bijvoorbeeld stap voor stap de opslag bij tennissen in je hoofd oefenen, dezelfde hersencentra geactiveerd en vergroot worden als je wanneer je daadwerkelijk de oefening uitvoert. Je kunt dus daadwerkelijk jezelf trainen door je gedachtes.

  • Bovenstaande is dus ook van invloed op je gevoelens. Want het blijkt ook dat niet alleen je hersencentra veranderen, maar ook je biochemie in je lijf. Dus als jij constant negatieve gedachtes hebt, verandert er direct iets in de signaalstoffen in je lijf, waardoor je je niet goed voelt. Maar het omgekeerde geldt ook: door positieve gedachtes krijg je ook “positieve” signaalstoffen in je lijf. Het helpt dus echt fysiek om positieve gedachtes te hebben. In het begin voelt dat misschien gek om positief te denken terwijl je dat niet echt voelt, maar door dit toch te blijven volhouden voelt het vanzelf minder gek, totdat je het echt hebt vastgelegd in je lijf.

  • Dat vastleggen in je lijf gaat niet vanzelf. Dat komt ook doordat je lijf het vreemd vindt voelen en daarom eigenlijk het signaal geeft dat het niet goed is. Dat zijn die bekende stemmetjes die zeggen “laten we dit uitstellen” of “je kunt het toch niet veranderen”. Vergis je echter niet: voor je lijf is het onbekend en daarom protesteert het. Onbekend wil echter niet zeggen dat het slecht is. Dus, aldus Joe Dispenza, moet je blijven volhouden met positieve gedachtes en visualiseren van wat jij als jouw toekomst voor ogen ziet, dan volgt op een bepaald moment je lijf en je echte gevoel vanzelf.

Volgens Joe Dispenza kun je echt je leven veranderen door je gedachtes. Gebaseerd op wat ik tot nu toe heb gelezen zie ik de wetenschappelijke onderbouwing wel, maar ik ben er nog te kort mee bezig om het echt zelf te hebben kunnen ervaren (al zie ik het al wel in kleine dingen!). Wel vind ik het mooi hoe Dispenza, door al deze wetenschappelijke achtergronden, meteen een verklaring voor de werking van kinesiologie geeft, en wel om twee redenen:

  • In zijn video’s spreekt hij erover dat je de onbewuste gedachtes die je tegen houden het leven te leiden dat je graag wilt leiden moet vinden, en die gedachte moet proberen te veranderen. Met de spiertest kun je heel goed die onbewuste gedachte vinden.
  • Daarnaast geeft Dispenza aan dat je het lijf moet leren dat de nieuwe gedachte, emotie of situatie goed is voor het lijf en geest. Ik vind het dan weer zo mooi dat je in de kinesiologie de geest een nieuwe gedachte of situatie aanbiedt en deze ook vastlegt in het lijf door de spiertesten. En natuurlijk zal je dat wat uit de balans komt nog actief moeten gaan toepassen in je leven. Anders verandert er niet zomaar wat. Maar doordat er al een connectie is gemaakt met het lijf, zal de verandering en dus de heling makkelijker gaan.

Ik blijf het mooi vinden dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de soms wat vage therapieën die gebruikt worden in complementaire geneeswijzen. Het doet mij ook beseffen hoe weinig we soms nog weten en hoeveel er nog te ontdekken valt. Voor wie dit ook interessant vindt kan ik in ieder geval de boeken van Joe Dispenza aanraden.

Bronnen:

Joe Dispenza D.C; Evolve your brain – The Science of changing your mind, Health Communications Inc, United States 2007

Online cursus “Denk Groter” – Joe Dispenza, TCCHE, november 2020 https://tcche.org/nl/dr-joe-dispenza-denk-groter-lessen-1/

Categorieën: LerenOverig