Veel kinderen zijn tegenwoordig onrustig in hun hoofd door stress en spanningen, zowel op school als thuis. Dit leidt tot onduidelijke klachten, zowel lichamelijk als mentaal. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed stil zitten en zich concentreren, piekeren veel of klagen over buikpijn en hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een onbalans ergens in het lichaam. Dit kan zijn in structuur, dus spieren of de samenwerking tussen de hersenhelften bijvoorbeeld, maar ook door een emotionele onbalans of een reactie op invloeden uit de omgeving.

Kinesiologie is een methode om een onbalans in het lichaam op te sporen. Dit gebeurt door middel van spiertesten. Een spiertest is eenvoudig: door middel van de tegendruk die een spier kan leveren als ik zachtjes op de spier druk bepaal ik of er een onbalans is.

De spiertest: door druk op de arm wordt getest of er een onbalans is.

Daarna kan deze onbalans worden hersteld door gebruik te maken van onder andere massage of vasthouden van specifieke punten op het lichaam, acupressuur, het doen van specifieke oefeningen of BachBloesem therapie. Ook deze methodes zijn over het algemeen eenvoudig. Voor de massages kun je bijvoorbeeld gewoon je kleren aanhouden en de oefeningen zijn weinig inspannend. Wel merk je vaak direct het effect van de massage of de oefening. 

Wat kinderen (en volwassenen) ook als prettig ervaren is dat je niet per se veel hoeft te praten tijdens een consult. Uiteraard geeft het wel meer inzicht in de testuitslag als ik meer achtergrond weet, maar als je daar geen behoefte aan hebt hoef je niet alles te bespreken. Het gaat erom dat we het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer activeren. En dat kan ook zonder woorden, maar juist door vooral te voelen. 

Meer informatie over kinesiologie en Touch for Health is te vinden op de website van Touch for Health NederlandOp dit moment ben ik in opleiding tot professioneel kinesioloog. 

Bij gezondheidsklachten blijft het altijd belangrijk een huisarts te consulteren. Ook is het goed om de huisarts op de hoogte te brengen van de behandeling en is onderlinge afstemming indien gewenst mogelijk.