Touch for Health kinesiologie is gebaseerd op het energetische model van de traditionele Chinese geneeskunst. Deze gaat uit van een levenskracht, een energie, die door ons lichaam stroomt in een systeem van meridianen. Zolang deze energie goed stroomt en in balans is voel jij je als persoon goed. Ontstaat er echter een een blokkade of onbalans in het systeem dan uit zich dit in pijn, ongemak of ziekte. 

Holistische benadering

TFH gaat uit van een holistische benadering. Dat wil onder andere zeggen dat een bepaald symptoom of een bepaalde klacht die iemand ervaart niet altijd direct veroorzaakt hoeft te worden door een ziekte of beschadiging van dat betreffende lichaamsdeel of orgaan. Een voorbeeld: hoofdpijn kan vele oorzaken hebben, die ver buiten het hoofd kunnen liggen. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een verkeerde houding, maar het kan ook komen door verkeerde voeding of juist emotionele spanningen. Er kunnen dus veel verschillende stressoren de oorzaak zijn van deze klacht. 

Bij TFH kijken we dan ook naar de mens als geheel en naar de energiedoorstroming door het hele systeem van meridianen. We sporen de blokkade op en corrigeren deze, zodat de levensenergie weer vrij kan stromen. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van de het lichaam gestimuleerd

Geen medische diagnose

De blokkades in energie worden opgespoord met behulp van een eenvoudige spiertest. Er wordt hierbij een verband gelegd tussen bepaalde spieren en bepaalde orgaansystemen. Bij TFH wordt er echter geen medische diagnose gesteld. Indien een bepaalde spier zwak test betekent dat dus niet dat de spier zelf zwak is of het bijbehorende orgaan ziek is. De uitslag van de test is een indicatie van de energiedoorstroming. Zodra deze gebalanceerd is zal dan ook het hele lichaam hier profijt van hebben, aangezien alle systemen (bloedcirculatie, lymfestroom, hormonen, emoties, houding, organen, zenuwen, etc) met elkaar verbonden zijn. 

Balancering

Balancering van de energiestroom vindt plaats zonder medische hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van massages van verschillende punten op het lichaam of door simpele aanraking. Voeding kan een rol spelen, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van edelstenen, BachBloesem therapie of aromatherapie. Hierdoor kan ieder mens, zonder medische opleiding, dit toepassen. En dat is ook de kracht van TFH.

Touch for Health – kinesiologie is niet bedoeld om acute medische problemen op te lossen. Maar het is wel een krachtige en eenvoudige manier om te zorgen dat ieder mens beter in zijn vel kan komen te zitten en de juiste keuzes kan maken voor een gezonder leven.