Mindfulness en Kinesiologie

Vaak krijg je de mooiste inzichten tijdens alledaagse bezigheden. Zo ben ik er onlangs in het weekend tijdens een basketbalwedstrijd van mijn dochter bewust van geworden hoe mindfulness en kinesiologie eigenlijk met elkaar verbonden zijn. En hoe kinesiologie mij heeft geholpen veel meer mindful te leven. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan verder.

Druk weekend?

Zoals heel veel ouders in het weekend zat ik weer eens langs de zijlijn van een sportveld. Ik raakte daar aan de praat met een andere ouder. Zij vertelde mij dat ze een enorm druk weekend had. Elk dagdeel was wel gevuld met een of andere activiteit. Allemaal leuke dingen, maar eigenlijk was ze constant in haar hoofd bezig met de volgende activiteit en zorgen dat ze daar op tijd zou zijn. En daardoor, vertelde ze, had ze eigenlijk het gevoel dat het weekend al over was, voordat het begonnen was. Herkenbaar misschien dit gevoel?

Je hersenen kennen geen tijd

De grap is dat het ook zo werkt in onze hersenen. Je hersenen kennen namelijk het begrip tijd eigenlijk niet zo goed. Uit onderzoek is gebleken dat als je aan iets denkt wat in het verleden heeft plaats gevonden of in de toekomst plaats gaat vinden, dit voor je hersenen is alsof je het nu beleeft. Dezelfde neurale paden worden bewandeld in je brein en je krijgt dus ook dezelfde fysieke reacties. En dat niet alleen: ook de emotionele reacties zijn alsof je ze nu beleeft. Dus als jij eigenlijk de hele tijd je druk aan het maken bent over een volgende activiteit, leef je al in de toekomst. En als je dan gedurende het weekend steeds alle activiteiten aan het doornemen bent, ben je constant in de toekomst aan het leven en is het weekend dus inderdaad al voorbij voordat het begonnen is. Toch zonde van je weekend eigenlijk als je dat zo bekijkt….

Daarnaast is het ook nog zo dat je tegelijkertijd de emoties steeds beleeft. Dus stel dat al het plannen om op tijd bij de volgende activiteit te zijn je stress geeft, dan heb je dus het hele weekend een (hopelijk milde) chronische stressreactie. En zoals veel mensen ondertussen wel weten is chronische stress de grootste veroorzaker van vele lichamelijke en psychische klachten.

Mindfulness & Kinesiologie

De oplossing die vaak wordt genoemd? “Leef Mindful!” Oftewel: wees bewust van het hier en nu en geniet van het hier en nu. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En dat is nou ook precies waar kinesiologie kan helpen. Kinesiologie helpt jou bewust te worden van je onbewuste gedachtepatronen. En het laat vooral energie weer stromen zodat je ook de energie hebt om blokkerende patronen te doorbreken. En uit ervaring weet ik dat dit er voor kan zorgen dat je veel meer Mindful kunt leven.

Mensen die mij al langer kennen weten dat ik altijd een planner en daarmee ook een piekeraar eerste klas was. Het bleek dat ik ergens in mijn systeem de overtuiging had dat het niet goed is om fouten te maken. En daardoor bleef ik piekeren en plannen. In verschillende sessies bij een kinesioloog heb ik hier aan gewerkt. En sindsdien is het piekeren echt veel minder.  

Natuurlijk gebeurt mij het nog steeds wel eens dat ik ga piekeren. Zeker als het een periode is met veel verplichtingen dan voel ik ook onrust en een druk gevoel. Groot verschil met vroeger is dat ik nu weet waar het gevoel vandaan komt. En dat ik door een eenvoudige Brain Gym® oefening of een korte balans de onrust makkelijk kan laten verdwijnen. Soms is het al genoeg om even een paar keer diep te ademen. En dan kan ik weer Mindful verder. Voordat ik met kinesiologie bezig was kon ik rustig ademen wat ik wilde, maar dan lukte het echt niet om dat stemmetje in mijn hoofd stil te laten zijn. En dat is het grote verschil met vroeger.

Zelf ervaren?

Wil je zelf ervaren wat kinesiologie voor jou kan doen? En hoe ik je kan helpen om meer rust, ontspanning en energie te hebben?

Vond je dit artikel interessant? 

Regelmatig deel ik praktische tips, ervaringen uit de praktijk en meer inspiratie over wat kinesiologie voor jou kan doen. Wil jij die ook (maximaal 3x per maand) ontvangen? Laat je gegevens hieronder achter! 

50%
Leuk dat je meer wilt weten over kinesiologie!
Ik heb nog wel een aantal gegevens nodig:
Vertel mij meer