De spiertest

Kinesiologie staat met name bekend om het gebruik van de spiertest. Hoewel dit slechts een klein deel is van wat een kinesioloog allemaal doet, is het wel een essentiële techniek om te achterhalen wat jouw lichaam tijdens een consult nodig heeft. In dit artikel leg ik je graag iets meer uit over de spiertest en het gebruik er van. 

Wat is de spiertest? 

Spiertesten kan op elke spier in je lichaam, maar de meeste gebruikte spier is een spier in je arm (voor kenners: de Deltoideus Anterior). Om deze te testen steekt degene die getest wordt zijn arm schuin voor zich uit. Als de kinesioloog dan lichte druk geeft op de arm zal het in principe geen moeite kosten om de arm daar te houden. Maar als je aan iets stressvols denkt zal je voelen dat dit niet makkelijk is. Ditzelfde geldt als jij, voordat de kinesioloog test, "nee" hebt gezegd. Of als je zegt "Ik heet Piet", terwijl je eigenlijk "Jan" heet. De spier zal dan niet "locken" zoals dat wordt genoemd. Zodra je weer aan iets positiefs denkt, je eigen naam zegt of gewoon "ja" zegt, zal de spier wel weer locken en dus sterk aanvoelen. 

Het voelt als magie!

Wanneer ik de spiertest voor de eerste keer doe bij mensen hoor ik vaak de zin "Het voelt als magie!". Toch is het niet zo magisch. Het "zwak worden" van de spier is niks anders dan een fysieke reactie op een negatieve prikkel of situatie. Het gaat iets te ver om de hele biologie hierachter te verklaren, maar je kunt deze reactie wel zelf ervaren. Denk maar eens aan een hele negatieve situatie. Iets waar je stress van krijgt. En voel dan eens wat er in je lijf en met name in je spieren gebeurt. Waarschijnlijk voelt het alsof je verzwakt. Denk nu eens aan een positieve situatie. Je voelt waarschijnlijk dat je veel meer rechtop gaat zitten en je meteen veel sterker voelt. Kortom: jij lijf reageert fysiek op negatieve en positieve situaties. 

Taal van je onderbewuste

Maar hoe gebruikt de kinesioloog dit dan? Vaak wordt gezegd dat een kinesioloog test waar de stress zit. Stel jij komt bij mij in de praktijk omdat je altijd het gevoel hebt alles perfect te moeten doen. Dit geeft je stress en daarmee bijvoorbeeld nekklachten. Ik werk in de praktijk graag met een positief doel, dus we stellen als doel "Ik voel me vrij om fouten te maken." 

Vervolgens vraag ik je om op mijn behandelbank plaats te nemen. Na een aantal basistesten zal ik je vragen om je doel te zeggen. Dus jij zegt "Ik voel me vrij om fouten te maken". Test jouw spier vervolgens zwak, dan zit er stress op deze stelling. Ergens in je onbewuste systeem zit dan een blokkade waardoor jij je eigenlijk helemaal niet vrij voelt om fouten te maken. En dat geeft jou (onbewust) stress. En daarmee een zwakke spier. 

Het mooie is dat je ook kunt testen wat de spier nodig heeft om weer te sterk te worden. Met andere woorden: waarmee de blokkade opgeheven kan worden. Soms is dit door het bewust bespreken van emoties die weer gekoppeld zijn aan bepaalde acupunctuurpunten. Maar soms kan dit ook door alleen maar het masseren van de acupunctuurpunten. Of een hele andere techniek. 

De kracht van eenvoud

Soms lijken de technieken die ik gebruik wel heel eenvoudig. En toch blijkt het keer op keer weer dat deze simpele techniek heel veel resultaat kan hebben. Zodat jij je bijvoorbeeld inderdaad vrij gaat voelen om fouten te maken. Waardoor je minder stress ervaart en vervolgens ook de spieren in je nek ontspannen. En ja, dat blijft een beetje magisch voelen... Ik nodig je graag uit om die magie een keer te komen ervaren! 






Zelf ervaren?

Wil je zelf ervaren wat kinesiologie voor jou kan doen? En hoe ik je kan helpen om meer rust, ontspanning en energie te hebben?

Vond je dit artikel interessant? 

Regelmatig deel ik praktische tips, ervaringen uit de praktijk en meer inspiratie over wat kinesiologie voor jou kan doen. Wil jij die ook (maximaal 3x per maand) ontvangen? Laat je gegevens hieronder achter! 

50%
Leuk dat je meer wilt weten over kinesiologie!
Ik heb nog wel een aantal gegevens nodig:
Vertel mij meer